keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Edustamassa Suomea kansainvälisessä tiedekilpailussa


Finalistin näkökulmasta ISEF on suuri ja hieno tapahtuma. Ensiksi sitä ei ajattelisi kauhean kummoiseksi tapahtumaksi, paitsi se että lähtee Yhdysvaltoihin.Vaikka kuulee, että siellä olisi 1700 tai 1800 muuta finalistia, sitä ei tajua kun vasta paikan päällä, kuinka iso asia se on. Kuuden päivän mittaiselle tapahtumalle on varattu kokonainen messukeskus ja avajaisseremonia oli upea. Avajaisseremoniaan jokaisen maan edustajat loivat omat maakohtaiset posterinsa. Näin ihan rehellisesti sanoen, jos joku maa olisi palkittu omaperäisimmästä posteristaan, olisimme voittaneet sen mennen tullen. Muilla mailla oli älyttömän hienot posterit. Sitten oli me…
Suomi-posteri avajaisseremoniaan. Kuva: Tuula Pihlajamaa

Siitä huolimatta teimme parhaamme keskiviikkona tuomariston haastatteluissa. Saimme muita vähemmän erikoispalkintotuomareita. Tuomarit ovat hyvin ystävällisiä ja kannustavia meitä haastatellessaan. Pääpalkintotuomarit lajiteltiin jokaiselle työlle, jollain tavalla että se sopii heidän alaansa. Esimerkiksi me (Max ja Joel) teimme salaukseen liittyvän työn ja meitä kävi haastattelemassa yhdysvaltalainen kryptografian professori, joka oli ollut alalla noin 20 vuotta. Torstaina paikallisten koulujen oppilaat kävivät katsomassa töitämme messukeskuksessa ja heidän piti suorittaa tehtäviä, kuten “kysy tiimityön tekijöiltä miten heidän työnjakonsa onnistui”. Torstai-iltana oli erikoispalkintojenjako-seremonia, jossa minä ja Joel saimme “Unlocking human potential” palkinnon (arvoltaan $1000) Qatar Foundationilta, joka ei tainnut edes kiertää keskiviikkona haastattelemassa kilpailijoita.

Joel ja Max noutamassa Qatar Foundation, Research & Developmentin myöntämää erikoispalkintoa. Kuva: Tuula Pihlajamaa
Perjantaina ennen kotiin lähtöä oli pääpalkintojenjako-seremonia. Lähin pääpalkinto osui Ruotsiin. Vapaa-aikaa ei ollut kovin montaa tuntia, mutta meno oli sen verran rentoa, että ei sitä olisi kaivannutkaan. Keskiviikoksi vain Intel ISEFiin osallistujille varattu Universal Studios Hollywood -huvipuisto oli merkki siitä kuinka isosta tapahtumasta on kyse, sillä tuon mittaluokan huvipuiston vuokraaminen ei ole kovin halpaa, varsinkaan kun kaikki ruoka, jota oli tarjolla, oli meille ilmaista. Hotelleista messukeskukseenkin siirtyminen oli hoidettu hienosti sukkulabussien avulla. Eikä kymmenen tunnin lentomatka käy tylsäksi American Airlinesillä, sillä tarjolla on laaja viihdekeskus peleineen ja elokuvineen.

Kaikille tästä kiinnostuneille: Varatkaa aikaa elämästänne jollekin tutkimustyölle tai hakekaa toisen asteen koulutukseen lukioon, jossa tutkielma tai vastaava kuuluu opintoihin. Tällaisiä paikkoja ovat mm. IB-linjat ja Valkeakosken Tietotien Lukion kanssa toimiva Päivölän Opiston matematiikkalinja (josta lisää matematiikkalinja.fi:ssä). Työnne tehtyä osallistukaa Tutki-Kokeile-Kehitä -kilpailuun, josta matkasi kohti ISEFiä saattaa alkaa.

Terveisin Suomen edustajat vuodelta 2017: Max, Joel, Aukusti, Eemil, Iikka ja Lassi.

Suomen edustajat Eemil Rintala, Aukusti Parikka, Joel Jäkkö, Max Mecklin, Iikka Hauhio ja Lassi Kaimio

Max Mecklin

Kirjoittaja on viimeisen vuoden opiskelija Päivölän Opiston matematiikkalinjalta. Maxin ja Joel Jäkön työ Salaus päivittäisessä elämässä palkittiin 31.3. Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailun lopputapahtumassa Tekniikan museolla

Intel ISEF järjestettiin Los Angelesissa Yhdysvalloissa 14.-19.5.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti